ot1019 féle lágyeleség keverék:

A lágykeverék hozzávalói:
-
fél kg jóminőségű félzsíros tehéntúró,
-
5 db közepes méretű tyúktojás,
-
25 dkg sárgarépa,
-
10-15 dkg trappista sajt,
-
3 csomó friss petrezselyem
Elkészítés és tárolás:
A jó keményre főzött, majd alaposan áttört tojásokat, a finomra reszelt sajtot, a finomra reszelt sárgarépát, a jó apróra vágott petrezselymet és a túrót egy tálban masszává gyúrjuk. Ezt követően gombócoljuk, és a gombócokat tálcára kirakva fagyasztjuk. Miután megfagyott be lehet zacskózni, és ilyen módon tárolni a mélyhűtőben.
Etetés előtt a fagyott gombócot szobahőmérsékleten hagyjuk magától valamennyire felengedni, majd félig felengedett állapotban helyezzük egy fedéllel ellátott kis műanyag kupába és tegyük be a hűtőbe, hogy ott engedjen ki teljesen. Fontos, hogy zárható tégelyben tároljuk, mert egyébként a hűtőben kiszáradhat. A keveréket közvetlenül a hűtőből etessük, nem szabad szobahőmérsékleten sokáig állasztani. Etetés előtt formázzuk a falatot a csipesz végére, mert így könnyebben odaadható a fiókának, valamint a falat hőmérséklete is megemelkedik.
Megjegyzések a lágykeverékhez: Bármely fajú énekesmadár-fiókának bármely korosztályban adható, ezen kívül a felnőtt lágyevő madarak étrendjének egyik eleme is lehet. A madarak rajonganak érte és nagyon szépen fejlődnek rajta. Fontos viszont, hogy élő eleséggel kiegészítve etessük, mert csak úgy működik jól.
Érdekességképpen elmondható, hogy pl. a fecskék sikeresen teleltethetők ezen az eleségen. A teleltetett fecske étrendjének jelentős hányadát ez az eledel teszi ki, ami mellé kísérőnek naponta meghatározott mennyiségű -nem túl sok- rovart kell adagolni, hogy fenntartsuk a madár jó étvágyát és emésztőszervrendszerének zavartalan működését. A teleltetett fecskének szánt rovarmennyiség 400-500 g vadon fogott rovar/fecske/tél. A rovarokat fagyasztással tartósítjuk. Vadászatkor leginkább a háziméhre, darazsakra és éjjeli lepkékre érdemes rámenni, de ezenkívül különféle legyek, ill. egyéb repülő rovarok is mehetnek a fagyasztott bogárkeverékbe. Emellé a madarak szívesen fogyasztanak még lisztkukacot, gyászbogárlárvát, lisztbogarat és egyes példányok időnként apró kockára vágott hámozott almát.
Forrás:

|